Σκοπός και επιμέρους  Στόχοι

MEMOBOT – First Person History Narratives

Το MemoBot πρόκειται για έναν διαδραστικό πλοηγό απευθυνόμενο προς τους επισκέπτες μουσείων, που θα χρησιμοποιεί τις πιο προηγμένες τεχνολογίες της εποχής: την μηχανική μάθηση (machine learning-ML), την επεξεργασία φυσικής γλώσσα (natural language processing-NLP) και τις  Virtual, Augmented και Mixed Reality τεχνολογίες, με τελικό στόχο την δημιουργία μιας διαφορετικής βιωματικής εμπειρίας για αυτούς.

Στόχοι

Τεχνολογικά ο βασικός πυρήνας του MemoBot είναι ένα Bot το οποίο υποστηρίζεται από μια μηχανή natural language understanding (NLU) για να μπορεί να αναλύει τον ανθρώπινο λόγο και να δημιουργεί ένα conversational ui. Επιπλέον το MemoBot θα υποστηρίζεται από μια μηχανή machine learning όπου θα τροφοδοτηθεί (και θα τροφοδοτείται συνεχώς) με πληροφορίες έτσι ώστε να είναι σε θέση να απαντάει σε ερωτήσεις σχετικές με τη ζωή του καλλιτέχνη.

Ένα σύστημα τεχνικής νοημοσύνης  (ΤΝ) θα υποστηρίζει τη διαδικασία για να βελτιώνει σταδιακά την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα της συζήτησης. Όσο περισσότερο ο επισκέπτης ρωτά το MemoBot του Καζαντζάκη, θα λαμβάνει απαντήσεις και θα μαθαίνει νέα στοιχεία για το έκθεμα, τόσο περισσότερο  το MemoBot θα μαθαίνει και θα αποθηκεύει  νέα γνώση, αλλά και θα εκπαιδεύεται για το προφίλ των χρηστών ώστε να πραγματοποιείται τελικά προσωποποιημένος διάλογος (διάλογος προσαρμοσμένος στις ιδιότητες του κάθε χρήστη). Για την προσποιημένη επικοινωνία του Bot με τον χρήστη, θα αναπτυχθεί υποσύστημα που θα ‘χτίζει’ το προφίλ των χρηστών στατικά (αρχικά) και δυναμικά (κατά τη διάρκεια του διαλόγου με το Bot). Τέλος μία τεχνολογία φωνητικής σύνθεσης θα αποδίδει  μια εκδοχή της πραγματικής φωνής του Καζαντζάκη. Για αύξηση της ρεαλισμού το Bot θα έχει την μορφή του Καζαντζάκη μέσω μια τρισδιάστατης αναπαράστασης η οποία θα προβάλλεται μέσω των συσκευών mixed reality ή/και με άλλες τεχνολογίες όπως για παράδειγμα μέσω ενός ολογράμματος.

  • Βασική εφαρμογή Bot, οπού ο χρήστης θα μπαίνει σε μια ειδική εφαρμογή ή στην ιστοσελίδα του Μουσείου Καζαντζάκη και θα μιλάει με το Memobot, που με την ιδιότητα του συγγραφέα θα απαντάει σε κάθε ερώτημα του χρήστη – επισκέπτη και θα τον καθοδηγεί κατά την περιήγηση του.

 

  • Ο ίδιος ο συγγραφέας σε ρόλο ξεναγού θα μπορεί να ξεναγεί τους χρήστες στις διάφορες φάσεις της ζωής του μέσα από την Virtual Reality εφαρμογή. Η εφαρμογή θα μπορεί να προβληθεί μέσω ειδικών VR Headsets σε ειδικό χώρο μέσα στο μουσείο. Ο επισκέπτης θα μπορεί να ανακαλύψει τη ζωή του Καζαντζάκη σε περισσότερες από μια επισκέψεις στην εφαρμογή και χωρίς την πίεση του χρόνου.

 

  • Μια περιήγηση με τον Καζαντζάκη. Πρόκειται για μια παραλλαγή της προηγούμενης εφαρμογής που θα αξιοποιεί τις τεχνολογίες Augmented και Mixed Reality. Συγκεκριμένα ο χρήστης φορώντας τις ειδικές συσκευές προβολής Mixed Reality, θα περιηγείται μέσα στο χώρο του μουσείου. Η ψηφιακή μορφή του Καζαντζάκη θα τους υποδέχεται και έπειτα θα τους καθοδηγεί με την φωνή του, απαντώντας σε κάθε ερώτημα τους μέσω της εφαρμογής Bot.

 

 

  • Μιλώντας με τον Καζαντζάκη. Οι επισκέπτες του μουσείου θα μπορούν να δουν και να συνομιλήσουν με τον ίδιο τον Ν. Καζαντζάκη είτε μέσω εφαρμογής live video είτε μέσω ολογράμματος είτε με την χρήση των MR Headsets.

MemoBot

MEMOBOT

First Person History Narratives

 Το έργο MEMOBOT – Συνομιλώντας με τον Νίκο Καζαντζάκη: Έξυπνες εμπειρίες Μεικτής Πραγματικότητας υλοποιείται στο πλαίσιο της Δράσης ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ Β΄ ΚΥΚΛΟΣ και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ), ΕΣΠΑ 2014-2020 (κωδικός έργου:Τ2ΕΔΚ-03334)

Copyright © 2022. All rights reserved MEMOBOT by Αιγαίου Solutions